Nr. 1 /150
full service agency

Digitale toegankelijkheid

Home Digital Digitale toegankelijkheid

Maak je website toegankelijk voor een zo groot mogelijk publiek, ongeacht hun beperkingen. Het is belangrijk omdat steeds meer van ons dagelijks leven zich online afspeelt - we gebruiken internet voor werk, onderwijs, sociale interactie en entertainment. Als bepaalde groepen mensen niet kunnen profiteren van deze digitale mogelijkheden, raken ze verder achterop in een maatschappij die steeds meer afhankelijk is van digitale technologieën.

Helaas is digitale toegankelijkheid nog steeds een groot probleem. Veel websites en mobiele applicaties zijn niet goed toegankelijk voor mensen met beperkingen, wat betekent dat ze moeilijk te gebruiken zijn of zelfs helemaal niet werken voor sommige mensen. Dit is een groot probleem, omdat het ervoor zorgt dat mensen uitgesloten worden van het digitale leven - en daarmee van belangrijke kansen en mogelijkheden.

De vier principes van de Web Content Accessibility Guidelines

Waarneembaar

Iedereen moet je website kunnen ervaren en gebruiken. Dit kan visueel zijn, maar ook via schermlezers of andere hulpmiddelen. De waarneembaarheid geldt voor zowel afbeeldingen, video’s als teksten.

Begrijpelijk

Iedereen moet de inhoud van je website kunnen begrijpen. Gebruik daarom eenvoudige taal en zinsopbouw. Is het gebruik van ingewikkelde woorden soms onvermijdelijk, voeg dan in ieder geval een begrippenlijst toe.

Bedienbaar

Iedereen moet content op je website kunnen vinden en gebruiken. Bijvoorbeeld met behulp van een muis. Maar diegenen die hier geen gebruik van kunnen maken, moeten een andere mogelijkheid hebben. Zoals via schermlezers en/of een toetsenboard.

Robuust

Zorg ervoor dat de code van je website geen fouten bevat, zodat deze in verschillende omstandigheden goed functioneert. Hierbij zijn verschillende browsers en schermformaten bekend, maar denk ook aan de mogelijkheid om de website tot 200% te kunnen vergroten. 

Doe onze gratis toegankelijkheidssnelscan

Wil je snel inzicht in de digitale toegankelijkheid van jouw website of webshop? We bieden je onze toegankelijkheidssnelscan ter waarde van €500,- eenmalig gratis aan. Hiermee krijg je een eerste indruk over je toegankelijkheidsstatus en bieden wij je een overzicht met praktische stappen om de digitale toegankelijkheid voor je gebruikers te verbeteren.

Gratis toegankelijkheidssnelscan aanvragen

Voor je klant én voor je eigen bedrijfsresultaat

Zie digitale toegankelijkheid niet als verplichting, maar als kans om je bereik te vergroten en de gebruikerservaring te verbeteren. Door te investeren in digitale toegankelijkheid, bereik je niet alleen een breder publiek, maar behaal je ook betere SEO-resultaten. Wat uiteindelijk leidt tot meer omzet. Het is niet alleen een morele verplichting, maar vooral een strategische zet voor de groei van je bedrijf.

Digitale toegankelijkheid speelt bij 0to9 al langer een belangrijke rol. We zijn daarom blij dat sinds 2020 (semi)overheidswebsites al verplicht zijn om aan de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) level AA-toegankelijkheidsrichtlijnen te voldoen. Door de European Accessiblity Act (EAA) zal de digitale toegankelijkheid in heel Europa wordt gestandaardiseerd. Waarschijnlijk moet ook jij met jouw bedrijf vanaf juni 2025 aan de nieuwe toegankelijkheidseisen voldoen. Check dat hier en bereid je voor op deze belangrijke ontwikkeling om compliant te blijven en je gebruikers de best mogelijke ervaring te bieden. 

Lees meer over EAA
 

Deze organisaties vertrouwen op ons

Gelijk een nieuwe toegankelijke website?

Je website toegankelijk maken kan soms behoorlijk in de kosten lopen. Helemaal als deze lang geleden en met oude technieken is gebouwd. Wij ontwikkelen je nieuwe website met optimale toegankelijkheid voor iedereen. 

Wil jij niemand uitsluiten?

Neem contact op

Digitale toegankelijkheid betekent dat websites, apps en digitale content toegankelijk zijn voor iedereen, inclusief mensen met beperkingen.

Digitale toegankelijkheid is belangrijk omdat het zorgt voor gelijke toegang tot informatie en functionaliteit, ongeacht iemands fysieke of cognitieve capaciteiten.

Enkele voorbeelden zijn onvoldoende kleurcontrast, ontbrekende alt-tekst voor afbeeldingen, en complexe navigatiestructuren die moeilijk te begrijpen zijn voor mensen met cognitieve beperkingen.

Door onze jaren lange ervaring in digitale toegankelijkheid ben je bij ons aan het juiste adres. Neem vrijblijvend contact met ons op over de mogelijkheden.

WCAG staat voor Web Content Accessibility Guidelines. Het is een reeks richtlijnen die ontworpen zijn om te helpen bij het maken van webcontent die toegankelijk is voor mensen met beperkingen. Het volgen van de WCAG-richtlijnen kan helpen om je website toegankelijker te maken.

Een toegankelijkheidsverklaring is een document waarin je uitlegt hoe je website voldoet aan toegankelijkheidsnormen. Het hebben van een toegankelijkheidsverklaring kan helpen om aan te tonen dat je je inzet voor digitale toegankelijkheid.

Robin
Treur

Creative Developer en Toegankelijkheids­specialist

Peter
de Dijker

Lead Digital

Maak een vrijblijvende afspraak van 15 minuten.

Plan een afspraak